torsdag 15 oktober 2015

Avelsprojekt

Hej!

Jag heter Malin och går i Dsj14. Vi har nu i uppgift att utföra ett projekt i djurhuset. Några valde att starta ett akvarium men då jag inte är så intresserad av akvaristik, så jag ville gör något annat. Jag valde då istället att avla på kaniner.

Det är mycket man behöver tänka på innan man kan sätta ihop kaninerna. Man måste läsa på om olika små fakta om djurens beteende samt mer om självaste dräktighet och om ungarnas första tid. Man måste också läsa på om mat, om dom behöver något extra eller liknande. Sen måste man fixa i ordning burarna.

Självaste parningen ska helst ske på neutral mark, eller på ett område endast hanen känner till då honan är mer revir hävdande än hanen. Parningen pågår endast i ca 5-10 sekunder. Sen ska man upprepa proceduren  några gånger för ökad chans till dräktighet. Kaninerna är endast tillsammans under parningen sedan särar man på dom igen.

Kaniner är dräktiga i ca 28-34 dagar. Då honan ska tillbringa ca 6-8 veckor med ungarna är det viktigt att tänka på att man har en tillräckligt stor bur så att ungarna får plats. Man bör även ha någon extra bur ifall det skulle uppstå komplikationer med kullen. T.ex. att dom inte går ihop eller liknande.

Kaninerna jag ska avla på är Snövit (den vita kaninen) och en annan som heter Musse (Ej den på bilden).
Det roligaste med projektet är nog att fått göra allting själv från början till slut. Dock finns det hjälp om man behöver. Men det absolut roligaste med projektet är nog att få följa kaninungarnas uppväxt.

Sen kommer man få med sig mycket kunskaper som kan vara användbar i framtiden.

HA DET GOTT, IGELKOTT

/Malin Essvik Dsj14 :)