torsdag 7 maj 2015

Kloklippning av höns

Hejsan!




Igår så klippte klorna på alla skolans sju dvärghöns och deras tupp eftersom att klorna hade blivit lite långa på vissa individer. Det var en väldigt spännande uppgift att fånga in alla hönsen då de inte var särskilt samarbetsvilliga, och det blev därför en stor utmaning för oss. Det tog cirka två timmar sammanlagt att fånga in och klippa allas klor, men däremot var det väldigt roligt och lärorikt!




 


Varför klipper man deras klor?



Det är viktigt att man har koll på klorna så att de inte blir för långa. Hönsens klor behövs dock inte klippas lika ofta som till exempel små gnagare som sliter lite mindre på sina klor, men de behöver också ha dagliga rutinundersökningar för att kontrollera hälsotillstånd, att de är fria från sjukdomar, parasiter och att näbbarna ser bra ut.

Om hönsen har ett bra underlag så ska deras klor slipas ned automatiskt när de går, dock så behövs de sällan klippas på sommaren när de är ute och sprätter, på vintern sliter de lite mindre på sina klor och då bör dem ses över oftare och klippa dem om det skulle behövas. Man kan använda en vanlig klosax när man klipper dem.



Om det går fel:

Ibland så kan man råka klippa inpå pulpan som resulterar med att det börjar blöda, självklart är vi försiktiga men om det skulle hända så kan man stoppa blodet med hjälp utav blodstopp, kalk eller potatismjöl.  






  Nu avslutar vi detta inlägg med att säga hejdå ifrån Moa och Malin ifrån DSJ14 samt hönsen ifrån djurhuset! :)