fredag 28 augusti 2015

Nya djur i djurhuset!


Nu har vi rullat igång igen och äntligen är det sedan ett par veckor tillbaka full aktivitet i skolans djurhus igen efter sommaren - som vi har längtat!

Lite nya djur har också flyttat in i skolans djurhus - dessa tänkte vi presentera här! :)Mysksköldpadda
Sternotherus odoratus

Detta är en liten art som blir mellan 5 - 15 cm lång och är nästintill helakvatisk. Hanen har längre svans en honan och blir något mindre. De två små krabaterna som har flyttat in till djurhuset är nu endast ca 2 cm långa och är otroligt söta.  Mysksköldpaddan bör hållas som enda art och inte blandas med andra arter då den kan vara mycket aggressiv mot sina artfränder. Fungerar dock bra i grupp men skall helst hållas med endast en hane.
Mysksköldpaddan har fått sitt namn av just den anledningen att den myskar vid stress. Alltså fungerar detta som försvarsmekanism. När den är hotad så avger den en svag men illaluktande doft från en körtel på dess undersida.

Dess föda i naturen består av fisk, snäckor och insekter. När vi håller dem i fångenskap utfodrar vi med en varierad kost baserad på syrsor, mjölmask, räkor, sniglar eller fisk. En liten del av växter kan finnas i dieten.Solparakit
Aratinga solstitialis


I måndags hämtade vi hem tre vackra solparakiter! Fåglarna är årsungar och inte könsmogna än. De har inte heller färgat ut ordentligt. Alltså är de inte helt gyllengula än över huvud och bröst utan fortfarande lite fläckiga. Om ett par år kommer fjäderdräkten vara utvecklad i sin fulla färgprakt och i samband med detta blir de även könsmogna. 

Solparakiten är en väldigt vacker fågel som när den färgar ut lyser gult likt solens strålar. En pigg och vaken fågel som gärna bjuder på lek och bus. Dock passar inte arten att hållas i lägenhet då den är känd för att vara otroligt högljudd.
Arten kommer ursprungligen från nordöstra Sydamerika där de lever i flock och livnär sig på frukt, frön och nötter. 

Arten är inte jättevanlig i Sverige och en anledning till detta kan vara att solparakiten inte lämpar sig som burfågel. Vi välkomnar varmt våra nya djur till djurvårdsutbildningen!